Moeten we ons zorgen gaan maken over de snelheid waarmee Artificial Intelligence (A.I.) zich steeds sneller ontwikkelt? Of moeten we de technologie omarmen? 

Automatisering door AI kan banen verdringen, vooral in sectoren met routinematige taken. Aan de andere kant kan AI processen optimaliseren en de productiviteit verhogen, wat economische groei stimuleert. 

AI-systemen kunnen bestaande vooroordelen versterken als ze worden getraind op partijdige gegevens. Ook kan het leiden tot inbreuken op de privacy door het verzamelen en analyseren van enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens. Het is daarom essentieel om duidelijke richtlijnen en reguleringen te ontwikkelen om ethische en veiligheidskwesties aan te pakken.

Walking with A.I.

Ik maakte een illustratie over A.I. in het kader van mijn serie ‘Past to Present’. Een serie waarbij een oude techniek, of iets van vroeger, vaak gecombineerd wordt met  iets nieuws, of een nieuwe techniek. Altijd gemixt met de mens. 

Je ziet in deze illustratie het welbekende Tamagotchi speeltje, met de naam geparodieerd (TamaiGotcha). Een digitaal huisdiertje om te verzorgen, tot de dood ons scheidt. De persoon wordt gecombineerd met AIBO, de A.I. hond van Sony, oftewel de “robot met kunstmatige intelligentie” met als doel het leven van mensen of dieren te simuleren. 

In de illustratie is het duidelijk dat de mens nog de overhand heeft. Maar de vraag wordt straks misschien wel; wie verzorgd wie? Oftewel bijt de hond straks het baasje? Er bestaat namelijk bezorgdheid over de ontwikkeling van autonome wapens en de mogelijkheid dat AI-systemen zich tegen hun ontwerpers keren (denk aan ‘superintelligentie die de wereld overneemt’). Perfect materiaal voor films in ieder geval. 

Het vermijden van AI lijkt overigens onrealistisch gezien de snelle technologische vooruitgang en de vele voordelen die het kan bieden. Net als bij de opkomst van sociale media, zien we ethische bezwaren zoals privacy iets meer naar de achtergrond verdwijnen. Terwijl het belangrijk is dat door regulatie, educatie en voortdurende evaluatie we de voordelen van AI benutten terwijl we de nadelen minimaliseren.

Blijven we dan samen met AI lopen (Walking with AI)?

Overigens is er bewust gekozen voor een vrouwfiguur, omdat we de hand van de vrouwen nog missen binnen Artificial Intelligence. Ze zijn er wel degelijk, maar vooralsnog in mindere mate en dat zorgt voor een disbalans. Daarnaast is de vrouw gekozen als moeder (van het AI kind).